Zo’n 10% van de Nederlandse werknemers heeft te maken met schadelijk geluid op het werk. Als je geen gehoorbescherming draagt, loop je risico op gehoorschade en lawaaidoofheid. Meet het geluidsniveau op jouw werk met de FNV Decibelmeter en bekijk hoe je je beschermt tegen lawaai.
Als je in een van de volgende sectoren werkt, loop je het meeste risico:
Door langere tijd in aanraking te komen met lawaai, sterven de zintuigcellen in je binnenoor. Hierdoor krijg je hoorproblemen. Vanaf 80 decibel loop je risico op gehoorschade. Voorbeelden van geluidsniveaus:
Bij lawaaidoofheid gaat je gehoor langzaam achteruit. Je hebt moeite met het volgen van gesprekken, zeker in drukke ruimtes of op feestjes. Ook kan het zijn dat je langzamer reageert op geluiden in je omgeving. De problemen zijn niet te herstellen: ook met een gehoorapparaat kun je nooit meer zo goed horen als eerst.
Lawaaidoofheid kan ontstaan als elke werkdag 8 uur lang 75 dB aan geluid op je werkplek is. Dat noemen we de dagdosis. Maar de wettelijke norm begint bij 80 dB. Rekenen in decibellen gaat anders dan met ‘gewone’ getallen: met elke 3 dB erbij verdubbelt de hoeveelheid geluidsenergie. Daardoor vermindert de tijd dat je veilig in aanraking kunt komen met geluid, met de helft.
Als je last hebt van tinnitus hoor je geluiden die er niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan suizen, brommen, fluittonen of geruis. Tinnitus kan komen door lawaaidoofheid, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Tinnitus kan ontstaan als je voor langere tijd met lawaai in aanraking komt, maar ook wanneer je plotseling een extreem hard geluid hoort. Je trommelvlies of binnenoor raakt dan in één keer beschadigd.
De gevolgen van doofheid of tinnitus kunnen zo ernstig zijn dat je sociaal geïsoleerd raakt. Je hebt minder energie en kunt je niet goed concentreren. Lawaai kan naast doofheid ook andere lichamelijke gevolgen hebben, zoals duizeligheid, neerslachtigheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, hoofdpijn en stress.
Doofheid kan ook gevaarlijk zijn. Je merkt signalen minder goed op en hebt daardoor meer kans op ongelukken. Dit levert risico’s voor je veiligheid en voor die van anderen. In sommige gevallen kun je hierdoor je beroep niet meer goed uitoefenen.
Machines en apparaten worden tegenwoordig steeds geluidsarmer gemaakt. Kijk samen met je werkgever of je kunt kiezen voor machines en productieprocessen die minder lawaai maken. Een machine voldoet aan de wettelijke normen als hij in vergelijking met dezelfde soort machines, behoort tot de stilste 25%.
Met oordoppen, pluggen of lawaaidempers kun je jezelf beschermen tegen lawaai. Je werkgever is verplicht om goede gehoorbeschermers aan je te geven bij een geluidsniveau hoger dan 80 decibel. Beter is om al vanaf een geluidsniveau van 75 decibel gehoorbeschermers te dragen.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!