Als flexwerker krijg je elk jaar een gesprek over de afrekening van de min- en plusuren die je tot 30 september hebt gewerkt. Belangrijk om voordat je dit gesprek voert, weet waar je op moet letten. Bekijk je rechten en plichten.
Bereken hoeveel uren je afgelopen jaar hebt gewerkt met hulp van onderstaande opsomming. Alle uren die we hieronder noemen, tellen mee.
In een ideale situatie werk je in een contractjaar (van 1 oktober t/m 30 september) precies de hoeveelheid uren die in je contract staan. Als dat zo is kom je uit op 'nul'. Maar vaak werk je minder of juist meer dan de uren die in je contract zijn opgenomen. In de cao staat hoe HEMA en jij hiermee moeten omgaan.
Blijkt na afloop van het contractjaar dat je méér uren hebt gewerkt dan in je contract staan, dan moet HEMA deze meeruren uitbetalen. Soms heb je ook recht op uitbreiding van je contracturen. Om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt, moet je de volgende berekening maken:
Voorbeeld:In je contract staat een werkweek van 25 uur. Als je hier 20% van 25 ofwel 5 uur bij optelt, kom je op een werkweek van 30 uur. Blijkt vervolgens dat je in het jaar voor 30 september gemiddeld 34 uur per week heb gewerkt, dan mag je je contracturen laten verhogen met 4 uur (34-30 uur) tot 29 uur (25 + 4 uur) per week.
Ook komt voor dat je op jaarbasis minder uren hebt gewerkt dan je contracturen. Dan heeft HEMA je meer uren betaald dan je hebt gewerkt. Komt dat door toedoen van HEMA dan mag HEMA deze teveel betaalde uren niet met je verrekenen. Ook als je voor langere tijd ziek bent (geweest), mag HEMA minder gewerkte uren niet op jou verhalen.
Minuren mogen wel met je worden verrekend als HEMA kan aantonen dat die door jou zelf zijn ontstaan. Als dat is aangetoond moet HEMA in overleg met jou afspreken dat je deze minuren in het volgende contractjaar extra werkt. Je kunt ook afspreken om deze minuren te verrekenen met je vakantietegoed of je salaris, jouw ‘à la carte tegoed’ en/of jouw compensatiesaldo. Kan HEMA niet aantonen dat jij de minuren zelf hebt veroorzaakt, dan mogen de minuren niet worden verrekend.
Vanaf 2015 betaalt HEMA koffiepauzes nog maar voor de helft door. Regelmatig kom je hierdoor een kwartier tekort. Al deze kwartiertjes bij elkaar zijn minuren. In de cao staat bij inzetregels de afspraak dat HEMA deze uren op andere momenten moet inroosteren.
Kortom: heeft HEMA de misgelopen ‘koffiekwartiertjes’ niet kunnen roosteren binnen de ruimte die de cao biedt dan mogen de minuren die hierdoor ontstaan niet met jou worden verrekend. In de cao staan meer inzetregels. In bijlage 6 van de cao vind je een preciese uitleg van de min-en plusuren regeling.
Heb je een vraag over de cao. Stuur dan een mail naar de FNV-kadergroep voor HEMA.
Of stel je vraag aan ons Contactcenter